Rug7

Pijn in onderrug

Oorzaken pijn in onderrug

Problemen bij het bewegen: Een beweging of mechanisch probleem is een probleem met de manier waarop de wervelkolom beweegt. Het is de manier waarop een individu zich voelt als ze de wervelkolom op een bepaalde manier bewegen. Misschien is tussenwervelschijf degeneratie de meest voorkomende mechanische oorzaak van rugpijn. In deze toestand slijten de schijven die zich tussen de wervels van de rug bevinden door de leeftijd. Als de wervels verslechteren, verliezen ze hun dempend vermogen. Andere mechanische oorzaken van rugpijn zijn onder andere spasmen, spierspanning en hernia’s.

Letsels: wervelkolom verwondingen, zoals verstuikingen en breuken, kunnen leiden tot een acute (kortdurende) of chronische (langdurige) pijn. Verstuikingen of scheuren in de ligamenten die de wervelkolom ondersteunen kunnen ontstaan door verkeerd draaien. Gebroken wervels zijn vaak het gevolg van osteoporose, een aandoening die zwakke, poreuze botten veroorzaakt.  Wat minder vaak voorkomt, is pijn in onderrug die veroorzaakt wordt door ernstiger letsel als gevolg van ongevallen en valpartijen.

Whiplash is een niet-medische term die gebruikt wordt om de pijn in de nek na een letsel aan het zachte weefsel van de hals, in het bijzonder gewrichtsbanden, pezen en spieren te beschrijven. Whiplash wordt veroorzaakt door een toevallige beweging of kracht op de nek. Whiplash komt voor bij auto-ongevallen, sportieve activiteiten, per ongeluk vallen, en mishandeling.

Aandoeningen en Ziekten: veel ziekten kunnen rugpijn veroorzaken. Deze omvatten verschillende vormen zoals artritis, een hernia (treedt op wanneer het materiaal uit de schijf drukt op een zenuw), artrose, reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew, kanker elders in het lichaam die zich kan uitbreiden naar de wervelkolom. Scoliose, een kromming van de wervelkolom, veroorzaakt meestal geen pijn in het dagelijks leven. Spinale stenose, of een vernauwing van de wervelkolom die druk zet op het ruggenmerg en zenuwen, draagt ook bij aan pijn in de rug. Hoewel osteoporose zelf niet pijnlijk is, kan dit leiden tot pijnlijke fracturen van de wervels. Andere oorzaken van rugpijn zijn zwangerschap, nierstenen of infecties, endometriose (de opbouw van baarmoeder weefsel in plaatsen buiten de baarmoeder) en fibromyalgie (vermoeidheid en wijdverspreide spierpijn)   .

Infecties en tumoren: hoewel ze niet vaak voorkomen zijn het ook oorzaken van rugpijn. Infecties kunnen pijn veroorzaken als het gaat om de wervels. Osteomyelitis is een infectie (meestal veroorzaakt door bacteriën) van het bot en het beenmerg waarbij de resulterende ontsteking kan leiden tot een vermindering van de bloedtoevoer naar het bot.
Discitis is een infectie die betrekking heeft op de schijven die tussen de wervels zitten. Tumoren zijn relatief zeldzame oorzaken van rugpijn. Af en toe beginnen tumoren in de rug, maar vaker verschijnen ze in de rug als gevolg van kanker die is uitgezaaid vanuit elders in het lichaam.

Emotionele stress: hoewel de oorzaken van rugpijn meestal fysieke oorzaken zijn, kan emotionele stress een belangrijke rol spelen bij pijn in de rug en invloed hebben op de ernst en de duur van de klachten. Zo kan stress gespannen en pijn in onderrug veroorzaken.

Leave a Reply